Ohjeita jalkojen omahoitoon – tiedätkö milloin pitää käydä hoitajalla?

Jalkojen omahoito on perusta hyvän jalkaterveyden ylläpidolle. Omahoidon toteutuessa pystyy myös helpottamaan jo olemassa olevia jalkavaivoja. Jalkojen omahoidolla voit ehkäistä mm jalkakipuja, jalkojen väsymistä ja puutumista. On myös sairauksia, joissa jalkojenhoidon omahoidon merkitys korostuu.

Artikkeli sisältää *merkittyjä affiliate linkkejä. Niiden klikkaaminen on ok, mutta mikäli päädyt ostoksille linkin kautta minä saan siitä pienen komission ja olen siitä iloinen, kiitos.

Jalat pestään päivittäin. Pesun jälkeen jalat kuivataan hyvin, myös varpaanvälit. Jalkojen iho rasvataan itselle sopivalla voiteella, unohtamatta sääriä. Myös päivittäin käytössä olevat sukat ja kengät vaikuttavat jalkateveyteen. Päivittäinen jalkajumppa ja venytykset kuuluvat myös hyvään jalkojen omahoitoon.

Jalat on hyvä tarkistaa viikottain. Onko iho ehjä sekä varpaanvälit ja kynnet kunnossa.

Omahoidon toteutus

Jalkojen pesuun tarvitset haaleaa vettä, pehmeän harjan sekä saippua tai muuta sopivaa pesunestettä.

Apteekista saa esimerkiksi SebaMed pesunestettä pH on 5,5 tai Lactacyd missä pH on 3,5. Lievästi hapan pesuneste tukee ihon omaa pH-tasoa. Neutraalit ja emäksiset pesuaineet nostavat ihon happamuutta, jolloin ihon terveydelle välttämätön bakteerikanta muuttuu ja bakteeriston kasvu sekä infektioriski lisääntyvät.

Villasukkasillain kotihoitolan valikoimista löytyy harjaksi vaikka suihkusandaali, jossa on pesevät harjat jalkapohjalle ja varpaille sekä sandaalin pohjassa imukupit mitkä pitävät harjan lattiassa kiinni ja näin helpottaa jalkojen pesua. *Suihkusandaali on hauska ja sopii myös silloin kun jalkojen peseminen on rajoittuntta, esimerkiksi jos kumartuminen ei jostain syystä onnistu. Vaihtoehtona myös käteen sopiva 2 in 1 harja, jossa harjan lisäksi hohkakivi kovettumien hellään käsittelyyn.

Suihkusandaali

Pesun jälkeen hyvä kuivaus on tärkeää. Kuivaa jalat painelemalla kevyesti pehmeällä pyyhkeellä. Varpaidenvälit pitää muistaa kuivata hyvin, mutta varo rikkomasta herkkää ihoa liian kovakouraisella hankaamisella.

Jalkavoiteeksi suosittelen kaikille sopivaa LR Health&Beauty AloeVera (30%) Repairing Foot Creamia. Voide on nopeasti imeytyvä ja sopii myös halkeileville sekä karheille jaloille. Myös apteekista saatavat perusvoiteet on hyvä valinta.

Rasvauksen jälkeen painele varpaanväleistä rasva pois, että se ei ala hauduttamaan herkkää ihoa rikki.

Mikäli varpaanväleissä kuitenkin on jo hautumia tai ihorikkoa, laita apteekista saatavaa lampaanvillaa suojaamaan ja hoitamaan ihoa.

Kovettumien poistoon ei suositella raspaamista vaan hyvää jalkavoidetta. Liiallinen raspaaminen ja viilaaminen vain kiihdyttää kovettumien lisääntymistä. Kovettumia hoidetaan oikeanlaisella sukka- ja kenkä valinnalla.

Kynsien leikkaaminen tapahtuu leikkureilla tai saksilla tarpeen mukaan. Kynsiä ei saa leikata liian lyhyiksi, vaan kynnen tarkoitus on suojata varpaanpäätä. Kynsi leikataan varpaanpään muotoon ja viimeistellään vielä kynsiviilalla. Helpoimpaa kynsien leikkaaminen on jalkojen pesun jälkeen, jolloin kynnet on hieman pehmentyneet. Myös rasva lisää kynsien joustavuutta ja näin helpottaa leikkaamista.

Muistathan vielä, että jokaisella perheenjäsenellä pitää olla omat jalkojenhoito väliineet.

Milloin jalkojenhoitajalle?

Jalkojenhoitajalla kannattaa käydä säännöllisin välein. Vaikka ei mitään ongelmia olisikaan, ammattilainen saattaa huomata mahdollisen tulossa olevan ongelman ja ajoissa huomattuna ja hoidettuna ongelmaa voi estää syntymästä.

Jalkojenhoitajalla voi siis käydä ihan vain vaikka hemmottelua saamassa.

Ongelmatilanteissa kannattaa kuitenkin aina kääntyä jalkojenhoidon ammattilaisen puoleen.

Villasukkasillain jalkojenhoito kotikäynti ajan voit varata 24/7

tai villasukkasillain@villasukkasillain.com.

Toimialueena on Vantaa – Helsinki – Espoo

Käynnin voi varata myös palvelutaloon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.